Kalp Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?
Vücudumuza baktığımızda önem derecesine göre ilk sırada kendine yer edinmiş organımız hiç kuşkusuz kalbimizdir. Kalbimizin durması demek yaşamla bağımızın kopması demektir. Bu nedenle ona çok iyi bakmak gerekmektedir. Kalbimizle ilgili birçok rahatsızlıkla karşılaşabiliyoruz. Bunlardan en yaygını damar sertliği olsa da kalbimize ait ciddi ya da ciddi olmayan birçok hastalık vardır. Kalp hastalıklarına sebep olan en önemli etmen dört kapağın da düzgün bir biçimde çalışamamasıdır. Kalp kapağı hastalığı oldukça yaygın olmaktadır ve bunun nedeni genellikle çocukluk döneminde geçirilen romatizmal ateş ya da akut eklem romatizması olabilmektedir. Kalp rahatsızlıklarının çoğu doğuştan gelmektedir; çünkü kalp anne karnındaki gelişimini çok karmaşık bir şekilde tamamlar ve bu aşamada gerçekleşen en ufacık sorun birtakım yapı bozukluklarına neden olabilir. Kalpte yaşanan ritim bozuklukları en yaygın görülen kalp hastalıklarından birisidir. Bu durum da kalbin atışları ani bir şekilde yavaşlar ya da hızlanır. İki durumda da beyne yeterli miktarda kan gitmez ve kişide bilinç kaybu-ına gidecek kadar tehlikeli baş dönmeleri gözlemlenebilir.
Kalpte yaşanan rahatsızlıkların nedenlerinden biri de kalbin oksijensiz kalmasıdır. Oksijensiz kalan kalp kişide ağrıya sebep olur. Diğer bir kalp rahatsızlığı belirtisi de kalp yetersizliğidir. Özellikle sol karıncı akciğerlerde kalp yetmezliğine bağlı olarak sıvı birikir ve bu biriken sıvı özellikle hastalar egzersiz yaptığında hastaların soluksuz kalmasına neden olur. Kronik kalp yetmezliğinde sıvı birikiminin yanında dokularda aşırı miktarda su tutumu gerçekleşir ve özellikle ayak bileklerinde ödem ortaya çıkmaktadır. Bu ödem idrar söktürücü kullanılarak dışarı atılmaya çalışılır. Kalp yetersizliğine kolayca tanı konulabilmektedir. Sıvı birikimi akciğerlerin dinlenme aleti ile dinlenmesi ile kolayca anlaşılabilir. Ayrıca ayak bileklerindeki rahatsız verici şişmeler de tanı koymaya yardımcı olmaktadır. Kalp yetmezliğine baktığımızda kalbin büyüyüp , karıncık kaslarının kalınlaştığı ve kalp atışlarında bir nitelik değişiminin olduğunu görürüz. Kalpteki bu değişiklik göğsün dışından da kolayca anlaşılabilmektedir. Kalp rahatsızlıklarının teşhisinde kullanılan diğer bir kalp durumu ise üfürümdür. Üfürümler kalp kapaklarında meydana gelen daralma ya da kalp yetmezliğine bağlı olarak ortaya çıkan seslerdir. Doktor dinleme aleti ile bu sesleri kolayca algılayabilmektedir. Kalp kapaklarına bağlı ortaya çıkan kalp rahatsızlıkları da yaygın bir şekilde görülmektedir. Kalp kapağı rahatsızlıklarını ikiye ayırmamız mümkün.
Birinci bozukluk kapağın daralarak kanın geçmesine engel olması, diğeri ise kanın dolaşım yönünün tersine giderek kapağın kapanmasına engel olmada yetersiz kalmasıdır. Doğuştan gelen sebeplere baktığımızda darlığın önemli bir yapısal bozukluk nedeni olduğunu görürüz. Yapı bozukluğuna bağlı olarak kalp kapağı kalınlaşmakta ve kalınlaşan kalp kapağının üzerinde kalsiyum birikmektedir. Kanda yaşayan zararlı mikroplar da bu kalsiyumun üzerine yapışıp kalırlar ve enfeksiyona sebep olurlar ve bu durum diğer organları da etkileyerek ciddi birtakım rahatsızlıklara da sebep olmaktadır. Diğer bir kalp rahatsızlığı da kalp kası iltihabıdır. Kalp kaslardan oluşmaktadır ve bu kaslar enfeksiyona bağlı olarak iltihaplanabilir. Kastaki bu iltihaplanmaya bağlı olarak kalp atışlarında ani bir hızlanma, çarpıntı , yorgunluk ve soluk alıp verirken bir darlık görülmektedir. Kalp kası iltihabının diğer bir belirtisi de iki karıncağızın da birden şişip balonlaşmasıdır. Şişip balonlaşan kalp kapağı kapanmayınca üfürmeler meydana gelir ve bu da doktorun dinleme aleti ile hemen kendini belli edebilmektedir. Geçirilen kabakulak, kızamık gibi hastalıklar sırasında kapılan virüsler de kalp kasında iltihaba sebep olmaktadır. Ayrıca ağır şekilde gerçekleşen gripler de kalpte ani ritim bozukluklarına ve hatta buna bağlı olarak ölüme sebep olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder